Sa incepem cu "Dumneavoastra"

Sa incepem cu „Dumneavoastra”

„Nu medicul, nu spitalul… noi toti, doamnelor si domnilor, noi toti !” Asa a glasuit doamna Dana Grecu in emisiunea ei de la Antena 3, referindu-se la impartirea vinovatiei pentru sfarsitul nedemn al batranei din judetul Brasov, care a fost gasita moarta de frig pe un camp, dupa ce a fost externata de la spitalul Tractorul (?). Dupa aceasta „decizie”, doamna Grecu a mai emis cateva panseuri ca sa explice de ce nu medicul si nici spitalul, ci noi toti, reusind, intr-un final, sa ma infurie de-a binelea.

Eu personal nu ma simt cu absolut nimic vinovata de moartea acestei batrane si nici nu ma simt ca facand parte din specia noua si din ce in ce mai numeroasa a celor care-i trateaza pe batrani ca pe gunoaie – deseurile care incarca inutil sistemul de sanatate romanesc. Mai mult, spre deosebire de stimata doamna Grecu, eu cunosc prin experienta directa si nu „pe surse” realitatile spitalelor de stat din Romania, unde lipsa de respect fata de pacient devine, pe zi ce trece, o regula. Sigur ca exista si exceptii si de-a lungul timpului am si cunoscut cateva, numai ca exceptiile intaresc regula, desigur. Cine a vazut prezentarea cazului la televizor, nu se poate sa nu fi remarcat interviul dat de o asistenta, care, in incercarea de disculpa o doctorita, relateaza ca aceea a intrebat-o pe pacienta inainte de externare: „Mamaie, ai haine? etc, etc.”

In caz ca cineva nu remarca din prima, vreau sa atrag atentia ca pacienta nu era bunica doctoritei, si ca apelativul „mamaie” era folosit la modul depreciativ, cu nuanta aceea cu care unii se adreseaza batranilor pe care ii cred decrepiti, cazuti in mintea copiilor, numai buni de dispretuit si ironizat, sub masca unei afabilitati miloase. Va asigur ca orice batran s-ar simti mai confortabil daca un strain i s-ar adresa cu „domnule” sau „doamna” si doar la persoana a doua plural, asa cum e normal. Daca n-ar mai fi strivit si umilit de cuvantul care, spus in familie, e cald si afectuos, dar adresat de straini e rau ca o insulta. Simpla formula de adresare a doctoritei denota gradul de respect de care se simtea ea capabila fata de acea femeie in varsta si bolnava. Sa mai spun ca respectul fata de un pacient e respectul medicului fata de viata, adica fata de scopul profesiei sale? Atitudinea asta de dumnezei care privesc omenirea de sus cred ca e cea mai grea boala a sistemului de sanatate romanesc, o boala mortala care ii impiedica pe foarte multi din cei care lucreaza in sistem, de la portar pana la seful de spital, sa priceapa ca pacientul e o alta fiinta umana, nu doar subiectul muncii lor.

Sunt de acord ca exista o sumedenie de nedreptati pe care le indura cadrele medicale, de la salariul insuficient si pana la subdimensionarea personalului necesar, dar nu pacientii sunt vinovati de asta. Nu cred ca cineva care a devenit medic poate sa nu stie ca o persoana in varsta, pe langa diverse boli fizice, s-ar putea sa aiba si un status mental afectat. Refuz sa cred ca in spitalele romanesti nu este o regula clara ca, atunci cand o persoana in varsta si cu o conditie medicala vulnerabila este externata, ea sa fie predata apartinatorilor, indiferent unde: la biroul de externari sau acasa, unde sa fie dusa cu ambulanta, si nu cu taxiul. Pentru ca, daca se continua asa, maine-poimaine, poate o sa ne trezim cu rudele moarte prin vreun spital trimise acasa prin Fan courier,nu?

Ca si cum cazul n-ar fi de o gravitate extrema (ca, de altfel, multe alte cazuri) mai aflam si ca se va face o comisie care va lua niste masuri. Daca asa stau lucrurile, atunci suntem cu totii bolnavi! In orice alta institutie, neglijenta in serviciu cu consecinte fatale e anchetata de politie si solutionata in instantele de judecata. In acest caz a murit un om care avea vina de a fi batran!!! si cazul va fi solutionat (inmormantat sa intelegem?) de o comisie. Acum tocmai am aflat ca acea comisie deja a stabilit ca medicul care a facut externarea, a folosit parafa altui medic, pe care il inlocuia, el fiind angajat in alt spital, de fapt. Serios? Dar sigur era medic? Daca era vreun instalator cu un simt morbid al umorului, sau vreun pacient plictisit de prin sectia de psihiatrie? La urma urmei, surprizele se tin lant si la acelasi spital ambulantele transporta cate patru pacienti deodata, adica tot lucruri incredibile, demne de „Cum sa supravietuiesti in salbaticie”.

Eu am o singura intrebare: daca acea batrana, careia doctorita i-a spus ,,mamaie”, ar fi fost bunica ei, ar fi trimis-o cu taxiul din spital, fara sa contacteze pe cineva care sa vina sa o ia de acolo? Intrebarea asta ar fi trebuit sa o puna doamna Grecu, inainte sa declare ritos ca noi toti suntem vinovati, speculand ca pe tot traseul nimeni n-a remarcat o batrana ratacind fara tinta si, daca a remarcat-o, nimeni n-a facut nimic s-o salveze. Pana una-alta nu prea se stie unde a fost dusa si unde a fost lasata batrana de taximetrist, nici daca taximetristul absolvise cursuri de paramedici, dar pana aflam asta, si inainte de a deveni o natiune de salvatori, n-ar fi mai bine sa ne vedem fiecare de treaba noastra si s-o facem corect? Eventual si cu respect fata de ceilalti, fata de institutia in care lucram, fata de profesia noastra? Ma gandesc ca s-ar putea sa devenim si noi toti batrani intr-o zi si s-ar putea sa ni se intample asta inainte ca medicina moderna sa ajunga pe noi culmi de miracole intinerindu-ne la o simpla apasare pe buton. Si un tanar (fata de noi) medic, scriind ceva intr-o fisa, fara sa ne priveasca macar, ne va spune candva, in viitor: „Mamaie(tataie), ia-ti medicamentele si te mai vad maine la vizita”. Oare cat de turtiti, de inutili, de facand umbra pamantului degeaba ne vom simti atunci? Cat de rataciti intr-o lume in care nu mai insemnam nimic, decat, cel mult, o defectiune care incurca sistemul?

Asa ca, preventiv, v-as propune o masura de igiena morala: DUMNEAVOASTRA !!! Da, un simplu cuvant, dumneavoastra! Sa-l impunem, sa-l facem regula de adresare, sa nu permitem nimanui care nu ne este familiar sa ni se adreseze altfel. E doar un cuvant, dar e suficient ca sa creeze un spatiu-tampon, o distanta igienica necesara pentru impunerea respectului in fata acelora care se cred dumnezei, indiferent cine ar fi ei. Sigur, respectul se merita, dar se si impune acelora care nu i-au invatat inca rostul sau care sufera de complexe de superioritate. E un pas mic, dar e spre normalitate. Cum tot ce e normal e si sanatos … ce-ati zice DUMNEAVOASTRA de aceasta masura preventiva (aplicata cu reciprocitate, desigur) impotriva lipsei de demnitate care prinde radacini din ce in ce mai adanci in tara bascaliei si a iresponsabilitatilor de tot felul?

Anunțuri